Manuscrisele de la Marea Moartă pot fi studiate online

Manuscrisele de la Marea Moartă sunt acum accesibile tuturor în format electronic, mulţumită unui parteneriat între Muzeul Israelului şi Google.

Manuscrisele, descoperite între 1947 şi 1956, au fost ascunse de cei care le-au scris în peşterile de la Marea Moartă în jurul anilor 70 d.Hr., când romanii au distrus templul din Ierusalim.

Până acum, părţi ale acestor manuscrise au fost expuse în aripa “Sanctuarul Cărţii” a Muzeului Israelului, fiind schimbate la fiecare 3-4 luni pentru a evita deteriorarea. Din acelaşi motiv, publicul larg putea observa doar un facsimil al Marelui Sul al lui Isaiah.

Acum, însă, cu ajutorul aplicaţiei Google de pe site-ul Muzeului din Israel, toate manuscrisele pot fi vizualizate. În plus, aplicaţia include o traducere în engleză a acestor texte. Varianta electronică a manuscriselor poate fi accesată la adresa http://dss.collections.imj.org.il/

La Muzeul din Israel sunt găzduite 8 suluri, iar dintre acestea au fost digitalizate 5: Cartea lui Isaia, Cartea Războiului, Sulul Tempului, Comentariul la Cartea lui Habakkuk şi Regulile Comunităţii.

Proiectul, ce a costat 3,5 milioane de dolari, face parte din campania Google de expunere a unor imagini de la Muzeul Yad Vashem dedicat Holocaustului şi vizează publicarea online a unor poze ale manuscriselor pentru a putea fi studiate de publicul larg.

Sursa: Bloomberg

Advertisements

, , , , , ,

  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: